حضرت علی (ع) فرموده اند : کسی که نا خوشی خود را از پزشکان پنهان کند به بدن خود خیانت کرده است.
به گزارش سرویس خانواده جام نیوز، با مطرح شدن مسئله بحران جمعیت در کشور، دستگاه های متولی امر، یکی از راه های مهم برای خروج از این بحران را حرکت خانواده به سمت چند فرزندی و عبور از خانوادههای تک فرزندی معرفی کردند.
در واقع پدید آمدن خانوادههای تک فرزند، آسیبی بود که به تدریج در کشور ما شکل گرفت و توانست در بلند مدت سهم به سزایی در پایین آمدن نرخ باروری در کشور و در نتیجه ایجاد چنین بحرانی را داشته باشد.
پایین آمدن نرخ باروری در جمهوری اسلامی ایران و عبور آن از مرز هشدار که به آن نرخ جانشینی نیز میگویند سبب شد تا زنگهای خطر برای دستگاههای متولی امر در حوزه جمعیت به صدا در آمده و همگی آنان برای کنترل و مدیریت بحرانی به نام «بحران کاهش جمعیت» دست به کار شوند. نرخ باروری کنونی در ایران رقمی پایینتر از ۱.۷ است در حالی که نرخ هشدار یا همان نرخ جانشینی ۲.۱ بوده و این نشان میدهد که در صورت عدم مدیریت وضع موجود، کشور ما با شیب تندی در حال افتادن در پرتگاهی به نام پرتگاه جمعیتی است.
عوامل دخیل در پدید آمدن بحرانی نظیر بحران کاهش و پیری جمعیت، ناشی از چندین عامل هستند که از مهمترین آنان میتوان به شاخصهایی نظیر رغبت اقتصادی و رغبت فرهنگی در فرزند آوری اشاره کرد.
اگرچه تصور برخی بر این است که آن چه خانوادهها را از داشتن فرزند بیشتر منع میکند، عدم وضعیت مطلوب اقتصادی آن خانواده است اما باید گفت در سالهای اخیر آن چه مانع از ازدیاد نسل در خانوادههای مرفه شده است، تغییر در طرز فکر و یا به عبارتی تغییر در سبک زندگی است. این خانوادهها تحت تأثیر شعارهای پوچ به سمت و سویی کشیده شدهاند که تنها تمایل به داشتن یک یا حداکثر دو فرزند را دارند.
در این میان اما برخی افراد و مسئولین که بعضاً دارای تریبونهایی در رسانه های کشور نیز هستند، از همان روزهای نخست مطرح شدن موضوع بحران جمعیت، اساساً این بحران را رد کرده و این موضوع را با ارقام نه چندان علمی و مستند منکر شدند، اما طولی نکشید که با اعتراف دستگاههای مختلف در این حوزه، این ادعای خود را کنار گذاشته اما همچنان مخالفت خود را در قالب مخالفت با راهکارهای پیشنهادی برای عبور از این بحران، ادامه دادند. از جمله استدلالهایی که جریان مذکور جهت مخالفت با بحث ازدیاد نسل در جامعه مجدداً مطرح کردند، موضوع تک فرزندی است.
به اعتقاد این افراد خانوادهها به جای رسیدگی به چندین فرزند، به خیال تربیت بهتر تمام امکانات خود را در اختیار یک فرزند قرار داده و برای تربیت همان یک فرزند بکوشند. به عبارتی میتوان گفت این افراد معتقدند تربیت صحیح فرزند تنها وابسته به خوب خوردن و خوب پوشیدن و داشتن امکانات رفاهی است و دیگر عوامل نظیر بودن در کنار هم سالان خود و داشتن برادر و خواهر و بودن در اجتماعات کوچک، نقشی در تربیت این فرزندان نخواهد داشت. این استدلال اما متأسفانه سالهاست که بسیاری از خانوادهها را فریفته و آنان را به خیال تربیت بهتر فرزند از طریق فراهم کردن امکانات حداکثری با خود همراه ساخته است.
اگرچه فراهم آوردن امکانات کامل رفاهی امتیازی مثبت محسوب میشود و میتواند کمکی در تربیت بهتر فرزند باشد اما نه شرط لازم و نه شرط کافی برای تربیت فرزندی صالح است. تصور کنیم کودکی که از داشتن برادر و خواهر محروم بوده و تمام روز خود را در اتاقی پر از اسباب بازی و انیمیشن و کارتون به خیال داشتن امکانات و رفاه سپری میکند و به همین ترتیب از بودن و هم نشینی با افرادی که با وی پیوند خونی و عاطفی دارند و او را برادر یا خواهر خود میدانند برخوردار نیست، آیا چنین کودکی قابل مقایسه با کودک دیگری که به جای بازی کردن با اسباب بازیهای پلاستیکی با خواهران و برادران خود بازی کرده، با آنا درد و دل میکند میخندد گریه و دعوا میکند، قابل مقایسه است؟ کدام یک از این دو کودک اجتماعیتر و مردمیتر رشد خواهد کرد؟
آن چه به خانوادههای تک فرزند گفته نشده این است که امکانات مادی نظیر داشتن بهترین لباس، وسایل بازی و خوراکی هیچ گاه جای داشتن موجود زندهای به نام خواهر و برادر را نخواهد گرفت و اگر کودک نیازهایی نظیر بازی، قهر، دعوا، ایثار و فداکاری و مواردی از این دست را در خانه خود و در کنار برادر و خواهر خود تجربه نکند؛ ضمن آن که تبدیل به موجودی از درون منزوی خواهد شد، هیچ گاه مهارتهای خوب زندگی کردن را به خوبی نخواهد آموخت و بعدها در زندگی شخصی خود در قبال همسر و فرزندان آینده خود نیز با مشکل رو به رو خواهد بود.
باید گفت داشتن چند فرزند هرگز منافی خوب زندگی کردن و برخورداری از امکانات نبوده و نیست، بسیاری از مادران ایرانی، لباسهای فرزندان بزرگتر خود را برای فرزندان کوچکتر کنار میگذاشتند و به همین ترتیب وسایل بازی فرزندان بزرگتر به فرزندان کوچکتر میرسید.
به بیانی دیگر اگر نحوه استفاده از امکانات و مدیریت خرج در خانوادهها اصلاح شود و بسیاری از خرجهای فانتزی و بیهوده از لیست مخارج خانواده حذف شود، یک خانواده چند فرزندی هم میتواند امکانات مناسب را برای فرزندان خود فراهم کند، روشی که بسیاری از مادران ایرانی در گذشته و حال در مدیریت خانه خود به کار گرفتهاند.
طلاق، یکی از آسیبهای خانواده تک فرزند
همان طور که اشاره شد، تک فرزندی علاوه بر موثر بودن در پدید آمدن بحران جمعیتی، آسیبهای فرهنگی و اجتماعی دیگری را نیز با خود به همراه دارد. فرزندانی که در خانوادههای تک فرزند رشد میکنند، به وضوح نسبت به سایر هم سالان خود که دارای خواهر و برادر هستند، دارای کمبودهایی در ابعاد روحی و فکری هستند.
کودک متولد شده در خانواده تک فرزند، از داشتن دوستی در خانه که با او درد و دل کرده، مشورت کند و کمک بگیرد؛ محروم است. به دنبال این موارد، جامعه ای را تصور کنیم که اکثر جوانان آن کودکی و سپس بلوغ خود را در تنهایی و انزوا در خانه سپری کردهاند، شادابی و پویایی چنین جامعهای یقیناً قابل قیاس با جامعهای که اکثر جوانان آن کودکی خود را در خانوادهای پرجمعیت گذراندهاند؛ نخواهد بود.پژوهشها چه میگویند.
طبق پژوهشهای صورت گرفته، میان تعداد فرزند و میل به طلاق در زنان رابطه معکوسی وجود دارد. به عبارتی دیگر، در یک خانواده هرچه تعداد فرزندان بیشتر باشد میل مادرانی که به هر دلیل در فکر طلاق هستند، کاهش میباید و هرچه تعداد فرزند کمتر باشد، زنی که خواستار طلاق باشد؛ رغبت بیشتری برای گرفتن طلاق از خود نشان میدهد.
در تحقیق صورت گرفته متغیرهایی نظیر: اختلاف تحصیلی زوجین، اختلاف سن زوجین، سطح تحصیلات زن، درآمد و سن ازدواج زن با گرایش زنان به طلاق رابطه معنادار و مستقیمی داشتند به این معنی که با افزایش این متغیرها بر مقدار گرایش زنان به طلاق نیز افزوده میشود؛ و متغیرهای «تعداد فرزندان»، مدت زندگی مشترک، مدت شناخت و میزان شناخت همسر قبل از ازدواج با گرایش زنان به طلاق رابطه معنادار و معکوسی دارند به طوری که با افزایش مقدار این متغیرها از مقدار گرایش زنان به طلاق کاسته میشود.
آن چه در بالا آمد دلایلی بود بر رد شبهه موجود در جامعه مبنی بر این که داشتن یک فرزند و رسیدگی تمام و کمال به آن را به جای داشتن چند فرزند به خانوادهها توصیه میکرد. طبق آمار موجود، تعداد خانواده ای تک فرزند در ایران، ۳۵ درصد از کل خانوادهها بوده که رقم پایینی نیست و خطرات یاد شده را به دنبال خواهد داشت.
مکرراً باید یادآور شد که انسان اجتماعی آفریده شده است و تنهایی و انزوا با او چندان سازگار نیست و آسیبهای خاص خود را برای انسان به دنبال دارد، لذا خانواده تک فرزند نه تنها به خود آسیب زده بلکه موجب تضعیف تدریجی جامعه در ابعاد مختلف خواهد شد.
سبک زندگی اسلامی/ 2014
شاخص تربیت صحیح، خوراک و پوشاک نیست - برهان
http://borhan.ir/NSite/FullStory/?Id=77226 سپتامبر 2014 ... در واقع پدید آمدن خانوادههای تک فرزند، آسیبی بود که به تدریج در کشورما .... طبق پژوهشهای صورت گرفته، میان تعداد فرزند و میل به طلاق در زنان رابطه ...
طلاق یکی از آسیب های خانواده های تک فرزندی - شبکه اطلاع رسانی دانا
http://www.dana.ir/News/146602.htmlتحولات اجتماعی و فرهنگی مهترین عامل شکاف نسلی است/ طلاق یکی از آسیب های خانواده ... وی ادامه داد: فرزندانی که در خانواده های تک فرزند رشد می کنند، به وضوح نسبت به ...
آسیبها و دلایل گرایش به تک فرزندی - فارس
http://farsnews.com/newstext.php?nn=139306150010597 سپتامبر 2014 ... در واقع پدید آمدن خانوادههای تک فرزند، آسیبی بود که به تدریج در کشورما ... طبق پژوهشهای صورت گرفته، میان تعداد فرزند و میل به طلاق در زنان رابطه ...
سه بعد از آسیب های مردان بعد از طلاق... - آسیبهای بعد طلاق - Facebook
https://www.facebook.com/asibhayebadaztalagh/posts/259034930971883سه بعد از آسیب های مردان بعد از طلاق 1- پیامدهای فردی: به آسیب هایی که بر تک تک... ... احتمال مداخله مادر اصلی یا سایر اعضا خانواده در شیوه تعامل با نامادری با فرزند.
تک فرزندی | پرسمان دانشجويي - تربیتی و مشاوره
http://www.moshavereh.porsemani.ir/content/تک-فرزندیكودكان تك فرزند، در خانواده هايي پرورش پيدا مي كنند كه امكان برقراري ارتباط و سبك مهارت ... تسلیمپذیری والدین و عدم مخالفت با تک فرزند که سبب شکنندگی و آسیب ...
آسیب پذیری کودکان در خانواده های تک والدی: : خانواده خوشبخت : : خانواده ...
http://www.tebyan-zn.ir/News-Article/blest_family/single_parenting/2014/4/14/171997.html14 آوريل 2014 ... مطلب ذیل با بررسی كیفیت زندگی كودكان در خانواده های تك والد به بیان ... از والدین به علت فوت یا طلاق حضور ندارد و فرزند یا فرزندان، تنها با یكی از ...
تک فرزندی آسیبهای زیادی به نهاد خانواده و جامعه وارد می کند
http://danakhabar.com/fa/news/1173136/تک-فرزندی-آسیبهای-زیادی-به-نهاد-خانواده-و-جامعه-وارد-می-کندامروزه تک فرزندی شدن در خانوادهها یک الگوی اجتماعی و خانوادگی تعریف شده که میتواند ... آنها را برآورده نمایند که این امر موجب فرزندسالاری در خانوادههای تک فرزندی میشود. ... جمعیت ایران از 78 میلیون نفر گذر کرد / افزایش نزدیک به 8درصدی طلاق در کشور.
شوراي عالي انقلاب فرهنگي - شوراي تحول و ارتقاي علوم انساني - محور ...
http://oe.farhangoelm.ir/WorkGroup/مطالعات-زنان-و-خانواده/عناوین-و-موضوعات-پیشنهادی-برای-پژوهش-در-حوزه-زن-و/محور-موضوعات-پژوهشی.aspx... آسیب شناسی خانواده های تک فرزند; آسيب شناسي کارکردهاي خانواده براساس آموزه هاي ... اجراي برنامه تنظيم خانواده در ايران; بررسي ارتباط سبک زندگي و طلاق در ایران ...
خانواده تک سرپرست - تبیان زنجان
http://www.tebyan-zn.ir/archive/blest_family/single_parenting/0/10/default.htmlآسیب پذیری کودکان در خانواده های تک والدی ... آسیب شناسی خانواده تک سرپرست ... مهمترين علت به وجود آمدن خانواده تك سرپرست، طلاق يا مرگ همسر است. ... فرزندي كه با تغييرات شديد والدش روبه رو ميشود، نميتواند دليل آنها را درك كند و در نتيجه احساس ...
گزارشي از پيامدهاي رواني و اجتماعي رواج تک فرزندي در خانواده هاي ايراني
http://www.migna.ir/vdch-mnz.23nkidftt2.html7 ا کتبر 2012 ... امروزه با بالا رفتن سن ازدواج، رواج «تک فرزندي» در کشور را نيز شاهد هستيم و ... هاي دولتمردان قرار گيرد چرا که بدون شک خانواده هاي تک فرزند قبل از حل مشکلات ... در سال هاي ۸۹ و ۹۰ توسط گروه آسيب شناسي بنياد علوم رفتاري انجام شده است ... گزارش آماري از طولاني شدن صف جدايي تفاهمي زوجها/ طلاق توافقي در 15 دقيقه!
1 - 7. خانواده هاى تك سرپرست - ghadeer.org
http://www.ghadeer.org/social/islam_kh/22400024.htmمعمولا مقدار نسبى پول هزينه شده براى فرزندان طبيعى و فرزند خوانده ها، به عنوان ... بخش عمده اى از فرزندان طلاق افرادى هستند كه در خانواده هاى تك سرپرست و در كنار تنها يكى .... آسيب هاى طلاق ، به مقطع سنى خاصى اختصاص ندارند؛ اما واكنش كودكان به طلاق يا ...
پایگاه خبری تحلیلی گل رامیان - ماهواره؛ طلاق و فروپاشی خانواده را ...
http://goleramian.ir/اخبار/اخبار-ویژه/9383-ماهواره؛-طلاق-و-فروپاشی-خانواده-را-تشدید-می-کند20 ا کتبر 2014 ... بای با اشاره به اینکه 60 درصد خانواده های ایرانی دچار آسیبهای اجتماعی هستند، ... به طلاق می شود و همچنین 35 درصد خانواده های ایرانی فاقد فرزند و یا تک ...
طلاق، آسیب خانواده های تک فرزندی | فیلم
http://www.simafilmnews.ir/طلاق،-آسیب-خانواده-های-تک-فرزندی/15 ا کتبر 2014 ... صفر نظر براي نوشته ي "طلاق، آسیب خانواده های تک فرزندی" ارسال شده است! __( Comments are closed.,'kubrick').
بچه های طلاق - مشاوره و روان درمانی- مشاوره تلفنی ****تماس ویزیت ...
http://pooyamoshavereh.persianblog.ir/tag/بچه_های_طلاقآسیب های روانی «کودکان طلاق» باعث می شود برخی از همسران با وجود مشکلات ... مجبور به طلاق شده اند، همیشه در پس ذهن خود نگرانی و دغدغه دارند که آینده فرزند آن ها چه ... وقتی کودک با یکی از والدین خود زندگی می کند، از خانواده های تک والدی صحبت می شود.
دستهبندی طلاق - سایت رسمی و تخصصی روانشناسی
http://www.razeneshat.blogsky.com/category/cat-36طلاق هم والدی ، که در ارتباط با نگهداری و سرپرستی از فرزند ، خانوادههای تک والدی ، یا حق ملاقات یا ... پس از طلاق ، به دلایل مختلف ممکن است عزت نفس دچار آسیب شود.
دکتر بای: ماهواره؛ طلاق و فروپاشی خانواده را تشدید می کند - گلستان ما
http://www.golestanema.com/اخبار-شهرستان-ها/رامیان/4638-دکتر-بای-ماهواره؛-طلاق-و-فروپاشی-خانواده-را-تشدید-می-کند.html21 ا کتبر 2014 ... بای با اشاره به اینکه 60 درصد خانواده های ایرانی دچار آسیبهای اجتماعی هستند، ... به طلاق می شود و همچنین 35 درصد خانواده های ایرانی فاقد فرزند و یا تک ...